Iedereen heeft wel eens last van zijn rug. Sommige mensen hebben echter last van ondragelijke rugklachten. In dat geval moet je actie ondernemen. Hieronder een aantal tips om van je rugklachten af te komen.

Veel bewegen

Rugklachten kunnen ontstaan door een gebrek aan beweging. Heb je bijvoorbeeld een kantoorbaan en zit je de hele dag in dezelfde houding? Dan is dit heel ongezond voor je rug. Je kunt natuurlijk je baan opzeggen, maar je kunt ook tijdens het werk meer bewegen. Loop bijvoorbeeld een rondje tijdens de pauze. Heerlijk alleen, of met een aantal collega’s. Frisse lucht is altijd gezond, naast het feit dat het goed is voor fysieke gesteldheid. Ook kun je buiten het werk om meer gaan bewegen. Schrijf je bijvoorbeeld in bij een sportclub. Op die manier kun je connecties opdoen en ook nog eens op een gezonde manier bewegen. Helpt dit niet, dan kun je altijd nog contact opnemen met een fysiotherapeut.

Oorzaak rugpijn achterhalen

Veel mensen weten niet wat de oorzaak is van hun rugpijn. Vaak heeft rugpijn namelijk een onderliggende oorzaak. Kun je dat onderliggende probleem verhelpen, dan heeft dit als logisch gevolg dat ook de rugpijn zal wegnemen. Vooral mentale problemen worden niet vaak in verband gebracht met rugpijn. Toch kunnen mentale problemen de oorzaak zijn van ernstige rugklachten. Denk daarbij aan vermoeidheid, stress of een depressie. Een goede nachtrust is ook belangrijk voor je fysieke gesteldheid, en ook voor een gezonde geest. Merk je dat je veel mentale problemen hebt én rugklachten? Dan kun je naar de huisarts gaan en kan deze onderzoeken of het één met het ander verband houdt. Op die manier kun je de rugklachten ook gemakkelijker behandelen. Zodra de mentale klachten afnemen zullen de rugklachten vaak ook verminderen.

Je spieren versterken

Je kunt rugklachten krijgen omdat je spieren niet sterk genoeg zijn. Wil je rugklachten voorkomen, dan moet je je spieren versterken. Dit kun je doen aan de hand van oefeningen. Bijvoorbeeld door te fitnessen, maar de spieren kunnen ook versterkt worden door regelmatig te zwemmen. Heb je zelf weinig ervaring met fitness? Dan kun je een personal trainer inschakelen.