Veel mensen hebben last van nekklachten. De één heeft er af en toe last van, terwijl het voor de ander bijna ondragelijk is. Maar wat zijn nu de specifieke oorzaken van nekklachten? Hieronder lees je een overzicht van veelvoorkomende oorzaken. Als je daar rekening mee houdt, is de kans groot dat je nekklachten kunt voorkomen. Het is immers altijd beter om dingen te voorkomen, dan ze achteraf te moeten genezen.

Spierverrekking

Een veelvoorkomende oorzaak van nekklachten is een verrekte spier. Je kunt een spier op verschillende manieren verrekken. De meestvoorkomende manier van verrekking is een ongebruikelijke beweging met de nek maken. Dit kan bijvoorbeeld gebeuren tijdens het beoefenen van een sport. Het kan echter ook voorkomen dat je deze onverwachtse beweging maakt in het normale leven. De één is er meer vatbaar voor dan de andere. Wanneer de nekklachten zijn veroorzaakt door een verrekking, dan gaat dat over het algemeen vanzelf over. Na een paar dagen zakt de pijn af en kun je je nek weer goed bewegen. Houden de klachten echter langer aan, dan is het verstandig om hulp in te schakelen. Een fysiotherapeut kan helpen met het verlichten van de klachten.

Stress

Ook mentale problemen kunnen de oorzaak zijn van nekklachten. Stress kan bijvoorbeeld nekklachten in de hand werken. Heb je dagelijks veel stress? Merk je dat je slecht slaapt, of dat je het erg druk hebt op werk? En heb je daarnaast ook veel last van je nek? Dan kan er een connectie tussen de stress en nekklachten bestaan. Het is dan van belang om niet de symptomen te behandelen, maar de oorzaak van de stress. Je zult je planning moeten aanpassen, waardoor je meer tot rust kunt komen. Kan je het zelf niet oplossen? Je kunt dan natuurlijk altijd professionele hulp inschakelen. Er zijn verschillende instanties en hulpverleners die je kunnen helpen om van de stress af te komen. Wanneer de stress verdwenen is, zullen vervolgens ook de nekklachten verdwijnen!

Tocht

Het klinkt misschien gek, maar tocht kan ook een oorzaak zijn van nekklachten. De één is daar veel meer vatbaar voor dan de ander. Tocht kan op meerdere manieren je nek bereiken en voor klachten zorgen. Een belangrijke oorzaak van tocht is een waaier of een airco. Heb je regelmatig de waaier of airco aan, en heb je ook nog eens last van nekklachten? In dat geval kan tocht de oorzaak van deze nekklachten zijn. Er is maar één simpele oplossing om dan van de nekklachten af te komen. De waaier uitzetten of op een andere plek zetten. En zo hetzelfde met een airco. Als je last hebt van tocht buitenshuis, dan kun je daarvoor een sjaal of iets dergelijks gebruiken. Deze sjaal kan je nek dan op een aangename manier beschermen.

Slijtage

Als je je nek een tijd lang op een verkeerde manier gebruikt, dan kan er slijtage optreden. Dit is een aandoening die wordt veroorzaakt op de lange termijn. Het is dus niet iets wat zomaar even kan ontstaan. Slijtage is een serieuze aandoening waarbij een behandeling altijd noodzakelijk is.