Rugklachten komen in veel soorten en maten voor. Bijna iedereen heeft wel eens last van zijn rug. De één heeft zeer lichte klachten, terwijl de ander rugklachten heeft die nagenoeg ondragelijk zijn. Welke oorzaken kunnen rugklachten in de hand werken? In dit artikel lees je daar meer over.

Slechte houding

Je rug is een heel fragiel onderdeel van je lichaam. Veel mensen hebben van nature een slechte houding. Met een slechte houding wordt bedoeld dat je je rug op een verkeerde manier gebruikt. Op de lange termijn kan deze houding ervoor zorgen dat je last krijgt van ernstige rugklachten. Je kunt een slechte houding hebben tijdens het lopen, maar ook bijvoorbeeld omdat je altijd verkeerd zit. Een verkeerde bureaustoel kan de onderliggende oorzaak zijn. Heb je last van je rug en een ouderwetse bureaustoel waarop je werkt? Het is dan aan te raden om een betere bureaustoel aan te schaffen. Een stoel die ergonomisch is bijvoorbeeld. In een speciaalzaak kunnen ze je daar verder mee helpen. Ze kunnen dan precies nagaan welke stoel het best bij jouw lichaam past.

Verkeerde manier van tillen

Indien je zware spullen moet tillen, is het relevant om dit op de juiste manier te doen. Til je namelijk op de verkeerde wijze, dan kun je door je rug gaan. Dit is een zeer ernstige klacht waar je nog tijden last van kunt hebben. Sommige mensen ontwikkelen zelfs chronische rugpijn omdat ze op een verkeerde manier tillen. Heb je bijvoorbeeld werk waarbij je veel moet tillen? Vraag dan om advies hoe je dit op de juiste manier moet doen. Hiermee voorkom je fysieke problemen en blijft je lichaam in een gezonde staat! Als je al last van je rug hebt, is het aan te raden om even helemaal niet te tillen. Het kan namelijk even duren voordat je rug volledig is hersteld. Dit heeft zijn tijd nodig en die tijd moet je jouw rug ook gunnen. Heb je heel erg last van je rug? Schakel dan altijd professionele hulp in. Indien je rugklachten gaat verwaarlozen, is de kans groter dat het van kwaad tot erger gaat.

Overbelasting bij sport

Bij het beoefenen van een sport maak je over het algemeen onnatuurlijke bewegingen met je lichaam. Het maken van onnatuurlijke bewegingen kan rugklachten in de hand werken. Bij de ene sport is er natuurlijk meer kans op overbelasting dan bij de andere sport. Iemand die veel schaakt zal minder snel last krijgen van zijn rug dan bijvoorbeeld een marathonloper. Of iemand die aan hoogspringen doet of zware objecten moet tillen bij de sport. Ga je een sport beoefenen waarbij er een kans bestaat op overbelasting? Zorg dan altijd dat je jezelf eerst medisch laat checken. Ook kun je jezelf laten inlichten door mensen die ervaren zijn in het beoefenen van die sport.

Mentale klachten

Ook mentale klachten kunnen ervoor zorgen dat je last van je rug krijgt. Denk daarbij aan vermoeidheid, spanning en bijvoorbeeld stress. Ondervind jij mentale klachten en heb je ook nog eens last van je rug? Dan kun je het best even laten onderzoeken of er een connectie tussen die twee zit.